Ayetullah Ramazani: Dinler Arası Diyalog, Dini Teşvik Etmek ve Ahlakı Geliştirmek İçin Çok Uygun Bir Yoldur

یکشنبه, 20 شهریور 1401

Dünya Ehlibeyt (a.s) Kurultayı Genel Sekreteri: Diğer dinlerin takipçileriyle konuşurken, onların kutsallarına saygı göstermeliyiz, zira bunun dinleyiciler üzerinde büyük etkisi vardır.

Ayetullah Ramazani: Dinler Arası Diyalog, Dini Teşvik Etmek ve Ahlakı Geliştirmek İçin Çok Uygun Bir Yoldur

Ayetullah Ramazani: Dinler arası diyalog, dini teşvik etmek ve ahlakı geliştirmek için çok uygun bir yoldur.

Uluslararası alanda faaliyet gösteren Arjantinli din âlimi Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin “Abdul Kerim Paz”, 19.9.2022 tarihinde Kum’da Dünya Ehlibeyt (a.s) Kurultayı Genel Sekreteri ile bir araya geldi.

Ayetullah Rıza Ramazani bu görüşmede dinler arası diyalogun önemi konusunda şu ifadelere yer verdi:  Başta Papa olmak üzere Hristiyan liderlerle görüşmek altın bir fırsattır ve bu fırsatlar değerlendirilmelidir.

Dinler arası diyalog, dini teşvik etmek ve ahlakı geliştirmek için çok uygun bir yoldur. Hristiyan âlimlerle yaptığımız görüşmede, bir Hristiyan rahip, şu itirafta bulundu:  “Bizim cevaplandıramadığımız sorulara Şia içtihatla cevap veriyor.” Bu nedenle diyalog bir etkileşim ve belki de sinerji yolu olabilir.

Almanya’nın Hamburg kentindeyken İslam merkezimize başka dinlerin mensupları geliyordu. Bir gezi sırasında ben de Sorbonne’a gittim ve öğrencilere Hz. Ali’nin (a.s) irfanı hakkında konuşma yaptım. Dikkat edilmesi gerekir ki, diğer dinlere mensup kişilerle yapılan sohbetlerde onların kutsallarına saygı göstermeliyiz, çünkü bu, dinleyiciler üzerinde büyük bir etki bırakmaktadır.

Vahiy ailesinin hizmetkârları olarak Batı’da Ehlibeyt’i (a.s.) tanıtabiliriz ve diyalog, ideolojik ilkelere dayanmalıdır. Onlara Kur’an’ın bakış açısını ve Hz. İsa (a.s) ve Hz. Meryem (s.a) hakkında Kur’an’ın görüşlerini söylemeliyiz.

Ayetullah Ramazani, Hüccetü’l-İslam ve’l-Müslimin Paz’a bir takım tavsiyelerde bulunmanın yanında kendi hatıraları hakkında bir kitap kaleme almasını öğütleyerek şu açıklamalara yer verdi: Diyalog alanında sizin varlığınız çok değerli ve ganimettir. Diyalog bir tekniktir ve içerik ve formu gerekli kılar.

Bazıları Batı kültüründen korkmuş, bazıları ise büyülenmiştir. Hâlbuki Batı’nın da iyi yanları vardır ve bizim iyi yanlarını almamız ve kötü ve çirkinliklerini eleştirmemiz gerekir. Bu alma ve eleştirme yaklaşımında, Batı’nın laik ve hümanist temellerinin bizi gittikleri yola götürmemesine dikkat etmeliyiz. Dini ve kültürel faaliyetlerde empatik olmalıyız ve empati, işbirliğinden daha önemlidir. Kendimizi Hz. Veli Asr’ın (a.s) askerleri olarak görmeli ve işimizde samimi olmalıyız.

Bu toplantının başında, Hüccetü’l-İslam Abdul Kerim Paz, uluslararası arenadaki faaliyetleri hakkında bir rapor sundu ve diğer dinlerin liderleri ve takipçileri ile iletişim yöntemleri hakkında konuştu.

نظر دهید

شما به عنوان مهمان نظر ارسال میکنید.

مجمع جهانی اهل‌بیت (ع)

مجمع جهانی اهل‎بیت(علیهم‎السلام)، به عنوان یک تشکل جهانی و غیردولتی، از طرف گروهی از نخبگان جهان اسلام تشکیل شده است. اهل‎بیت(علیهم‎السلام) به این دلیل بعنوان محور فعالیت انتخاب شده‎اند که در معارف اسلامی در کنار قرآن، محوری مقدس را که مورد پذیرش عامه مسلمین باشد، تشکیل می‎دهند.
مجمع جهانی اهل‎بیت(علیهم‎السلام) دارای اساسنامه‎ای مشتمل بر هشت فصل و سی و سه ماده است.

  • ایران - تهران - بلوارکشاورز - نبش خیابان قدس - پلاک 246
  • 88950827 (0098-21)
  • 88950882 (0098-21)

تماس با ما

موضوع
ایمیل
متن نامه
8*9=? کد امنیتی